Συμβουλευτική

Συμβουλευτική

Η συμβουλευτική διαδικασία κρίνεται απαραίτητη στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση προβλημάτων ή δυσκολιών γενικότερα που εμφανίζονται στις οικογένειες και εμποδίζουν την ομαλή και καλή δυναμική εξέλιξή της.

Στόχος είναι η στήριξη, η παροχή βοήθειας σε γονείς και παιδιά και η εξερεύνηση και έκφραση των συναισθημάτων και σκέψεων τους. Οι γονείς ενημερώνονται, δίνονται εξηγήσεις στις απορίες τους, για να μπορέσουν έτσι να κατανοήσουν καλύτερα τη δυσκολία που παρουσιάζεται στο παιδί και κατ επέκταση και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Πληροφορούμε για δομές, κοινωνικούς φορείς, υπηρεσίες όπου μπορούν να απευθύνονται και ενθαρρύνουμε κάθε συνεργασία της οικογένειας με το σχολικό περίγυρο και άλλων υπηρεσιών.

Η συμβουλευτική γίνεται με σεβασμό στις ατομικές ανάγκες και επιθυμίες λαμβάνοντας υπόψη και το κοινωνικό πλαίσιο της οικογένειας, χωρίς να νιώθει το άτομο ότι απειλείται ή κατακρίνεται.

Η προσπάθεια εστιάζεται στο να αναγνωρίσει και να κατανοήσει ο γονέας τα συναισθήματά του, τα οποία προκαλούν και τις αντίστοιχες αντιδράσεις προς το παιδί.

Ενδεικτικά προβλήματα που αναφέρονται στα παιδιά:

• Συναισθηματικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, ζήλια)
• Φοβίες
• Προβλήματα συμπεριφοράς και διαγωγής
• Υπερκινητικότητα
• Αναπτυξιακές διαταραχές
• Νοητική καθυστέρηση
• Πένθος
• Χαμηλή αυτοεκτίμηση
• Μαθησιακές δυσκολίες
• Διαταραχές ύπνου
• Διαταραχές ομιλίας-λόγου

Οι γονείς αυτό που συνήθως ζητούν είναι απαντήσεις και συμβουλές σε θέματα διαπαιδαγώγησης, πώς δηλαδή το παιδί θα υπακούει και θα πειθαρχεί, πώς μπαίνουν τα όρια, ή ακόμη πώς σταματούν οι διαμάχες στα αδέρφια. Άλλες φορές πρέπει να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο, βία και κακοποίηση, στρες και άγχος.

Συμβουλευτική γονέων: Πως να βοηθήσετε το παιδί σας

Μια ακόμα υπηρεσία που προσφέρεται στο Μικρό Πρίγκιπα  είναι η Συμβουλευτική Γονέων, η οποία εντάσσεται στο ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλάνο ενός παιδιού.

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών του παιδιού, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να κάνουν αρχικά μια συνάντηση με μια Ψυχολόγο του Κέντρου ώστε να εκθέσουν τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς, τις σκέψεις ή και τα αιτήματα τους, σε σχέση με το παιδί και την όλη διαδικασία. Στη συνέχεια η Ψυχολόγος γνωρίζει το παιδί και ξεκινάει την παρακολούθηση του, κατά τη διάρκεια άλλων θεραπειών που μπορεί να λαμβάνει στον χώρο. Τέλος, ακολουθεί και μια δεύτερη συνάντηση συμβουλευτικού τύπου με τους γονείς για τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις.

Ο σκοπός της παραπάνω διαδικασίας είναι διττός: από τη μια η υποστήριξη των οικογενειακών συστημάτων στην διαχείριση των προβλημάτων, ώστε οι γονείς να διεκπεραιώσουν όσο το δυνατό πιο εύκολα τον γονεϊκό τους ρόλο, με το μέγιστο δυνατό όφελος για εκείνους αλλά και τα παιδιά και από την άλλη η απόπειρα κατανόησης της ψυχογενούς ή μη βάσης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί. Στην περίπτωση αυτή η οικογένεια χρειάζεται μια επιπλέον φροντίδα, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος συνεδριών, ώστε να μπορέσει να βρει ξανά τις ισορροπίες της.